Att ha en dotter över 18 med en autoimmun sjukdom som SLE, med ett immunförsvar som liksom Ă€r felreglerat och angriper hennes friska celler och som dessutom mĂ„ste Ă€ta immunsuppressiva mediciner: Ja, det Ă€r frustrerande att inte fĂ„ bestĂ€mma lĂ€ngre och lĂ„sa in henne! Rent krasst. Men hon Ă€r över 18, har en minst sagt stark egen vilja, ett lugn och “det ordnar sig”-mentalitet som Ă€r skitjobbig för en inte lika lugn “jag”! 🙂 Även om jag Ă€r betydligt lugnare och mer sansad Ă€n 2009, nĂ€r svininfluensan hĂ€rjade, dĂ„ hon var i riktigt tufft lĂ€ge med svĂ„rt skov pĂ„ inre organ och kanske inte hade klarat en smitta. Det tror jag vem som helst kan relatera till, den skrĂ€cken. Nu har hon inte hört nĂ„nting speciellt frĂ„n vĂ„rden eller Reumatikerförbundet, och det bidrar kanske till ett falskt lugn. DĂ„ hade hon bara haft SLE i knappt 2 Ă„r. Det var dĂ„ jag slutade Ă„ka kommunalt, för att inte dra hem smitta. Och jobba hemifrĂ„n har jag ju gjort mĂ„nga Ă„r, vilket blivit en slags vana och ofta en kĂ€nsla av karantĂ€n och isolering. Det Ă€r redan skittrĂ„kigt och ensamt emellanĂ„t, nu Ă€r det mer som att; – jaha, nu fĂ„r alla andra ocksĂ„ kĂ€nna pĂ„ lite av vĂ„r vardag. Eventuellt.

MEN jag blir förundrad och besviken över den hĂ€tska stĂ€mningen pĂ„ sociala medier. Orden “jag vet inte”, som experter i Ă€mnet corona sĂ€ger nĂ€r de inte KAN sia om framtiden, verkar provocera mĂ€nniskor i allmĂ€nhet. Det blir hĂ€tsk stĂ€mning, folk vill sĂ€tta dit nĂ„n, vilket Ă€r allt annat Ă€n viktigt i nulĂ€get. Sitt ner lugnt i bĂ„ten och gör som de sĂ€ger! Det skulle betyda enormt mycket för smittspridningen, att följa uppmaningarna STANNA HEMMA vid minsta tecken pĂ„ symptom (karensdagen borttagen) och TVÄTTA HÄNDERNA med tvĂ„l och vatten i 20 sekunder.

Regeringen gör det de KAN och SKA, tillsĂ€tter pengar, tar bort karensdag, tar in experter inom olika omrĂ„den, samarbetar med oppositionen i ett krislĂ€ge och ÄNDÅ klagar folk och försöker göra politik av det?! Mer Ă€n lĂ„gt och kontraproduktivt enligt mina vĂ€rderingar!

LÀgger in lÀnkar till de viktigaste instanserna att hÄlla sig uppdaterad med:

https://www.regeringen.se/

https://www.krisinformation.se/

https://www.who.int/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/coronavirus/

PĂ„ instagram : Vadvivet, Unitednations, SVTnyheter exempelvis.

Man kan Àven ringa det nationella upplysningsnumret 113 13.

Alla bör visa solidaritet, tycker jag alla fall, ett ord man knappt hört sen slutet av 80-talet. Att vÀrna om sina medmÀnniskor, tÀnka utanför sin egen sfÀr. TÀnka pÄ de som drabbas vÀrre av coronavirus (samt magsjuka, vanlig influensa etc), vÄra Àldre medborgare och de med nedsatt immunförsvar. SLE och cancer Àr bara tvÄ exempel (dÀr SLE inte hörs medialt i Sverige. Jo, hÀr dÄ). Vi Àr liksom starkare tillsammans och mÄste se till att Àven de som inte kanske klarar en smitta pga grundsjukdomar, gör det!

Vi som lever med kroniska sjukdomar, eller i dess nÀrhet, lever redan med att det Àr anstrÀngt pÄ sjukhusen Àven innan coronaviruset, jag har hur mÄnga exempel som helst, dÀr det enbart tack vare Alvas egna kunskap gÄtt bra (eller ibland dÄligt) ÀndÄ. SÄ ett visst mÄtt av frustration och rÀdsla finns helt klart. Saknar riktlinjer och stöd, som frÄn Anders och barnreuma-teamet 2009, nu hörs eller syns ingenting, med tanke pÄ t ex de mediciner hon tar, som tar ner immunförsvaret. I skrivande stund Àven biverkningar av Benlysta, som jag vÀntar pÄ samtal frÄn vÄrden om och hoppas de hinner med.

instagram: @kurtzigge TACK Ä lov att man har en hund att gÄ ut med!