Rond på ADA, överflytt till reuma 

Läkaren här sa först å främst att Alva inte bör göra röntgen så ofta (ifrågasätta om det finns andra metoder), eftersom det i sig kan reta/förvärra inflammation och hon är så ung. (Inte längre lita på att läkaren gör rätt alltså??). Jag förstår honom dock, det är ju Alva själv å jag som känner till hur sjukdomen drabbat just henne och det faktum att hon måste besöka sjukhuset så ofta.

Han sa även att det är viktigt att komma till rätt specialist från början (daah?), inte till akuten.

Det känns skönt och bra att bli bekräftad att jag tänker å gör rätt, men sa att denna information måste ges till alla yrkeskategorier, vilket han bara höll med om. Summan av kardemumman – du måste vara frisk och stå på dig för att hamna rätt… Otroligt frustrerande och oroande inför framtiden.. 

Hon väntar nu fastande på reumatologkonsult. Fick avboka de andra två inplanerade besöken idag. Fortsättning följer väl, just nu mår jag allt annat än bra…??

Vid 1 inatt kom det en multisjuk man född -36 till salen, så Alva har inte sovit många minuter i sträck. Hade fått detta sms 1.07 inatt, såg det vid 6?


Kl 10: Nu har reumatologjour varit här – hon ska sluta med Mabthera  och börja med Cellcept igen och flyttas till reumatologen. Känns lite chockartat faltiskt, Mabthera som hon fått sen 2009, 23-24 gånger. Kaos i mitt inre nu. Bröt ihop lite å sa exakt hur jag blir bemött till reuma-jouren? 

Så här sa Anders 2014, inför övertagningen till vuxen, för Alvas och min framtid:

Informera patienten om riskfaktorer och skräddarsy sjukvårdsorganisationen så att en patient med det ”det större SLE-skovet” kan omhändertas på rätt nivå även under jourtid (kontakta reumatologbakjourer på regionssjukhus).

Det funkar inte idag tyvärr. 

Update kl 18.50: Efter 4,5 timmar i dagrummet på ADA (Alva blev mordisk när stackars farbrorn snarkade även dagtid) fick vi komma upp till reumatologavdelningen i 14-tiden. Bra inskrivningssamtal med överläkaren, som beviljade permis några timmar, så hon kunde läsa i Alvas 9-åriga SLE-journal, så blir det ev prover och ny diskussion om fortsatt behandling imorgon bitti. Hon har nog haft Mabthera längst av alla med SLE och så ung ålder alla fall. Långt liv framför sig med mycket begränsade medicinalternativ, eftersom sjukdomen inte har nån bot.. Skrämmande. 

Hon sa också att det inte tillhörde vanligheterna, att SLE satte sig på tarmarna, men det finns ju fall. Varför blir jag inte förvånad? Allt ovanligt måste ju drabba just Alvis.

Hon mår bättre, men har inte fått i sig mer än nån tugga, så håll tummen för utskrivning imorgon???

4 kommentarer

 1. Anna

  Jag känner så med er båda( på olika sätt)
  Att komma till rätt enhet på en gång….u wish!
  På BARN bokades ibland akutpatienterna in på mottagningen och avd förvarades om inläggning.
  Men så fungerar inte vuxenvården.

  Tröstande ord finns inte riktigt för detta du varit med om nu så jag låter bli.
  Jag tänker ofta på dig och hur du måste ha det. Nån gång snart kanske ni kan komma upp till Åmot och koppla av ! Kram ?

  • lupusmamman

   Tack Anna, jag tänker inte ge mig, utan det måste gå att skräddarsy vården så en kroniskt sjuk kommer rätt från början. Ska ta tag i det när Alva mår bättre. Låter himmelskt, vore supermysigt med Åmot!?Kramar

 2. lindaFB

  Måste ändå skratta åt meddelandena, stackars Alva ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.