”Tänk positivt, då slår din önskan in.” ”Det är bara du som kan förändra ditt liv.” Sidor och inspiratörer som predikar att du kan fixa allt bara du sJälv VILL står mig upp i halsen just nu. Varför? Jo, för att ALLT går inte att påverka själv. INGET går att påverka själv, om du har en sjukdom! Visst, behandlingar och vardagen går bättre med ett positivt sinne och ett accepterande, men det har redan Alva, så det är inte det jag pratar om här. 

Jag kan visst ibland bli peppad och inspirerad till att lägga in en extra växel, när det känns som att man inte orkar med ett enda hinder till, men oftare kommer sån pepp från mig själv och mina närmaste eller från de som själva är kroniskt sjuka, inte från en välbetald inspiratör eller en sida på nätet. Det är just skuldbeläggandet på dig som individ, att om du bara TÄNKER rätt, så blir allt bra, tänker du inte tillräckligt positivt så blir du inte lycklig och frisk. Det är det jag tycker är skrämmande.

Det finns mycket bra litteratur på engelska, denna länk handlar om alla hinder unga människor med kroniska sjukdomar har, som extra bördor till sjukdomen, bl a ”du som är så ung kan väl inte ha en kronisk sjukdom, det går över” https://www.psychologytoday.com/blog/turning-straw-gold/201403/the-extra-burdens-faced-young-people-chronic-illness

  En i mina ögon positiv bild, av en tiggande Kurt, världens bästa vovve 🙂