För nydiagnosticerade är detta extra viktigt att läsa. Jag vet allt om, att som mamma ligga vaken om nätterna och försöka tänka ut en plan för att hjälpa. Den känslan är förståelig. Det gäller dock att vara oerhört noga med vad som är fakta och vad som är myter, då åsikter på sociala medier sprids fortare än någonting annat.

DET FINNS INGEN SPECIELL LUPUSDIET, vilket det gör för många andra kroniska sjukdomar.

Lyssna genom att klicka på länken: https://www.lupus.org/resources/the-expert-series-diet-and-lupus

Det finns många fler myter än fakta, såklart för att man vill tro, och inte minst för att det är stora pengar inblandade.

Orden KAN och ÄR är viktiga.

Prata alltid med behandlande läkare innan du börjar med träningsprogram eller dieter/kurer!

Fakta och myter, översatt från ovanstående:

”Det finns ingen specifik diet för lupus, som det gör för diabetes, högt blodtryck, hjärtsjukdom eller andra kroniska sjukdomar. Ät en balanserad och nyttig kost med frukt, grönsaker, fullkorn, kött, fisk & kyckling.

Tyvärr förekommer många myter i populärpressen, vilket förvirrar och ofta leder till mer frågor än svar. Jag (dietistexpert Laura Coleman) kommer att ta itu med vanliga övertygelser/missuppfattningar och separera fakta från myter.

Viss mat orsakar skov? Myt.

Om inte en viss sorts mat verkar trigga skov för dig, finns det ingen anledning att undvika någon sorts mat. Livsmedel som verkar orsaka skov varierar mycket från person till person, så något som ger problem för en person, behöver inte göra det för en annan. Det finns inga vetenskapliga bevis på att mat som sagts förvärra lupus, som tomat, potatis, aubergine och peppar, som växer under jord (s k nightshade vegetables) samt animaliskt protein skulle orsaka skov och därför borde undvika att ätas. Det är ett individuellt beslut om du väljer att undvika att äta dessa grönsaker. Vad gäller animaliskt protein, att det skulle förvärra din lupus, beror på DIN specifika situation. Om en person har leverskada till exempel och behöver begränsa sitt kaliumintag, kan det ett sätt vara att äta mindre kött. Prata med din doktor om du behöver begränsa ditt proteinintag eller de här grönsakstyperna. Om inte, finns ingen anledning för dig att undvika vare sig amimaliskt protein eller nightshade-grönsaker.

Fiskolja botar ledinflammation? Myt.

Fiskolja refererar till omega 3-fettsyror. Dessa är en typ av essentiella fettsyror, vilket betyder att de är viktiga för hälsan och som inte kan skapas av kroppen. Det finns i fet fisk som vildfångad lax samt i växtbaserad mat, som linfrö och valnötter. Omega 3 har antiinflammatoriska och antitrombotiska egenskaper, vilket betyder att de hjälper till att förhindra inflammation och onormal koagulering av blodet i kroppen. Omega 3 i t ex lax verkar minska risken för hjärt-kärlsjukdom och kan också skydda mot oregelbunden hjärtrytm och sänka blodtrycket. Av dessa skäl kan det vara viktigt för kvinnor med lupus att äta det, eftersom du har 5-10 gånger högre risk att drabbas av hjärtsjukdom än den generella befolkningen.

Det är möjligt att konsumtion av omega 3, beroende på kvantitet och källa, kan reducera inflammation och lindra ledsmärta. Det är emellertid inte klart om vilka doser omega 3 som krävs för att undertrycka autoimmunitet och inflammation, om det också kan begränsa kroppens  förmåga att bekämpa bakterier, virus och andra skadliga bakterier. Om du vill undvika ledinflammation är den bästa metoden att äta mat som är rik på omega 3.

OM du tar fiskolje-komplement, se till att det är renat från kvicksilver och andra tungmetaller, eftersom dessa komplement inte regleras av the Food and Drug administration (Läkemedelsverket i Sverige).

Personer med lupus bör följa en antiinflammatorisk diet. Myt.

Olika typer av fett har studerats angående rollen vid inflammation, men endast begränsade studier på människor har gjorts angående kost och lupus, med varierade resultat. Det bästa rådet är att äta en hälsosam, balanserad kost rik på frukt, grönsaker och protein med låg fetthalt, som kyckling, fisk, makrill, sardiner till exempel, de har högt omega 3-fettsyre-innehåll. Med det sagt, en traditionell Medelhavsdiet kan vara till hjälp för kroniska sjukdomar relaterade till oxidativ stress, inflammation och immunförsvaret, som lupus. Medelhavsdieten innehåller frukt, grönsaker, korn, fisk tillsammans med extravirgin olivolja som primär källa till mättade fetter. Olivolja har hög koncentration av mono- och mättade fetter, men innehåller även polyfenolföreningar som finns i just nämnd mat. Exempel på polyfenol är persilja, timjan, kamomill, grönt te och vindruvor.

Människor med lupus ska inte träna? Myt.

Det är tvärtom viktigt för att bibehålla hälsa och vikt. Din egen kropp är din bästa guide, om vilken typ av träning du klarar av. Om en specifik träningstyp besvärar dig – gör den inte. Men var så pass fysiskt aktiv som möjligt. Enligt en studie för flera år sedan hos personer med reumatoid artrit visade det sig att det gynnade dem mer än den friska befolkningen. Simning är ett bra sätt om du har reumatologiska sjukdomar, eftersom det inte är någon belastning på lederna i vatten. Att gå på promenad- eller löpband eller crosstrainer är också möjligt. Det viktigaste dock, kolla med din läkare först, innan du börjar någon motions-/träningsregim.

Viktuppgång verkar vara en utmaning hos lupuspatienter? Fakta.

Viktuppgång drabbar de flesta med lupus, särskilt om du äter glukokortikoider, även kallat kortikosteroider (cortison). Tyvärr finns ingen särskild diet för lupusbehandling eller för att förebygga viktuppgång när du står på kortikosteroider, vilket är ett kraftfullt antiinflammatoriskt och immunsuppressivt medel, men läkemedlen ökar också chansen för fetma och relaterade tillstånd, som typ II-diabetes, högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdom.

Försök upprätthålla vikt inom ett hälsosamt intervall, eftersom mer vikt innebär mer påfrestning på leder samt smärta. Eftersom cortison kan öka vikten, är det bra att föra matdagbok och äta på specifika tider. Var så aktiv som möjligt.

Acai-bär är bra för personer med lupus. Myt.

Sägs vara kraftfull pga dess antiinflammatoriska egenskaper, men enligt en studie med olika juicer hade t ex grapefruktjuice och rödvin mer polyfenol i sig än acai-bär-juice. Inga bevis på att det är bra för personer med lupus, men drick det om du tycker det är gott.

Kosttillskott hjälper till att förhindra skov? Myt.

Tyvärr finns det för lite bevis med vetenskapliga studier för att föreslå någon specifik diet eller kosttillskott. Tvärtom har rapporter om personer som druckit Noni-juice för att lindra ledsmärta, fått leverproblem och inga studier är gjorda för lupuspatienter. Om du planerar att ta kosttillskott, örter eller vitaminer, diskutera ditt beslut först med din lupus-läkare. Detta är särskilt viktigt, eftersom örter och tillskott kan interagera med lupusmedicinerna och ska aldrig användas istället för lupusmedicinerna eller mot biverkningar.

Järn orsakar skov och ska undvikas i kosten? Myt.

Järn är ett viktigt näringsämne för produktionen av röda blodceller. Studier på möss har visat att högt järnupptag kan ge leverskada. Det är inte detsamma för människor, som istället kan ha problem med anemi (blodbrist), som orsakas av låga järnnivåer, så järnintag ska inte begränsas om det inte finns särskilda skäl.

Personer med lupus har högre risk att få vitamin D-brist? Fakta.

Att inte ha tillräckligt med D-vitamin är ganska vanligt bland befolkningen, och än mer hos lupuspatienter. Delvis för att solen bör undvikas, dels för att solen producerar vitamin D. Studier har visat positiv effekt för bentätheten, hjärt-kärlsjukdom och möjligtvis lupusaktivitet och fatigue (sjuklig trötthet som inte går att sova bort), men den exakta nyttan är inte fullt redogjord för än. Prata med din lupus-läkare om du bör ta D-vitamin i tillägg.”

Tack till Lupus Foundation of America.